Irish coffeeschuim met hazelnootijs, whiskygelei en chocokrokant
Ingrediënten voor 6 personen
Irish coffeeschuim
2,5 blaadjes gelatine
2,5 dl whisky
3 el Kahlua koffielikeur
75 gr donkerbruine basterdsuiker
30 gram koffiebonen, licht gekneusd
3 dl slagroom
3 dl melk
0,75 dl eierdooier
Whiskygelei
2,5 blaadjes gelatine
2 dl whisky
0,5 dl Kalua
50 gram donkerbruine basterdsuiker
Hazelnootijs
1 liter hazelnootijs
Chocokrokant
180 gram fondant
80 gram glucosesiroop
80 gram pure chocola
Chocotuile
50 gram boter
85 gram fijne kristalsuiker
50 gram eiwit
10 gram cacao
40 gram bloem
BEREIDING
Week voor de whiskygelei de gelatine in koud water. Laat de whisky, koffielikeur en suiker tot tweederde inkoken. Roer de uitgeknepen gelatine erdoor en laat de gelei in de koelkast opstijven.
Smelt voor de chocoladetuile de boter in de magnetron op de laagste stand. Vermeng de suiker met het eiwit en spatel de gezeefde cacao en de bloem erdoor. Voeg de afgekoelde gesmolten boter toe en laat het beslag een uur in de koelkast rusten. Verwarm de oven tot 180 graden. Lepel wat beslag op een siliconen matje en strijk dit zo dun mogelijk uit in de vorm van een cirkel. Herhaal dit tot je 6 cirkels hebt. Bak de koekjes vervolgens 10-12 minuten in de oven, neem ze er uit en laat ze afkoelen.
Breng voor de chocoladekrokant de fondant en de glucosesiroop in een pan met een dikke bodem op een temperatuur van 150 graden en laat afkoelen tot 130 graden. Verwarm de oven tot 150 graden. Hak de chocolade fijn en roer hem door de siroop. Stort de massa op een bakplaat op een siliconenmatje, dek af met een tweede matje en rol hem direct dun uit. Schuif de bakplaat weer in de oven, wacht tot de massa weer zacht is en rol hem uit. Herhaal dit tot de chocolademassa flinterdun is. Haal het bovenste matje eraf en snijd de chocolade in brede repen. Vorm er met een steker of een glaasje rolletjes van. Schuif de repen als ze te hard worden om te rollen nog even in de oven.
Week voor het schuim de gelatine in koud water. Laat de whisky, koffielikeur, suiker en koffiebonen op halfhoog vuur tot een lichte siroop inkoken. Voeg de room, melk en eierdooier to en breng al roerend tegen de kook aan. Neem de pan van het vuur en roer er de uitgeknepen gelatine door. Passeer de vla door een zeef en giet in een sifon, draai er 1 gaspatroon in en leg hem 4 uur in de koelkast. Af en toe voorzichtig schudden.
Zet in het midden van de borden een krokantje en leg er een stukje whiskygelei en een bolletje hazelnootijs bij. Spuit het Irish coffeeschuim in de krokantjes en dek af met een tuile.
Lekker met een glaasje whisky
HOME | NAGERECHTEN |